En el programa estimem la novel·la negra i ens hem quedat orfes amb la desaparició de John Le Carré. Ell va donar nom i marca al gènere però actualment hi ha una bona nòmina d'escriptors que han portat la novel·la d'espies a la seva màxima expressió. JOhn Le Carré va ser traït pel millor espia doble de la Guerra Freda, Kim Philby, un tipus que es va mantenir anys treballant pels soviètics des de l'elit de l'espionatge britànic. Charles Mccarry és un gran del gènere i va treballar d'espia com Le Carré, però a la CIA. També és hereu de Le Carré, Charles Cumming, escocès, educat a Eton que ens proposa diàlegs intel·ligents, traïcions i bona literatura. I Dead on Arribal (DOA) és el pseudònim sota el que s'amaga un autor francès que el 2007 va revolucionar el panorama de la novel·la negra europea amb Citoyens Clandestins amb acció, conspiracions i vertigen. Drogues, terroristes, traficants d'armes i antiherois per un dels millors autors del gènere.
Entrevistem a l'escriptora, UXUE ALBERDI, autora de Jenisjoplin, una història escrita en femení que mostra la força d'una jove al que el seu pare anomena Jenisjoplin i que ens explica des de la seva acceptació del diagnòstic de VIH/SIDA i del món dels bertsolari, l'esquerra abertzale, ETA. Un retrat d'una generació que camina entre la culpa, la sensualitat, l'autodestrucció. A través de la història de la Nagore Vargas, ens situem el 2010 en un context sociopolític basc en plena transformació, una cançó d'amor a la vida amb molt de rock and roll. I uns personatges secundaris dignes de comentar.
Una apassionant crónica de diferents generacions i dècades del País Basc o a través dels ulls de Nagore, una jove activista d'esquerres implicada en el desenvolupament de una Radio Libre perseguida i clausurada. Amb una vida marcada per l'ambient de crispació de les dècades dels 80 i 90. Nagore és rebel, té ganes de justícia i sent atracció per la violència. S'enfronta al seu pare, però alhora hi té una relació molt propera. Ella s'enfronta a tot tipus d'autoritat.
Els records s'entrecreuen en aquesta història sobre la reinvenció de la identitat personal i col·lectiva. Amb una elaborada estructura, una escriptura tenaç, àgil i elegant i una destresa extraordinària en els diàlegs, on les reflexions internes i les converses de la novel·la s'entrellacen i ajuden a digerir temes crus i controvertits. L'escriu Uxue Alberdi que treballa com a professora de tallers literaris, és articulista d'opinió, traductora, guia de grups de lectors i lletrista. Forma part de la Bertso Eskola Feminista. El seu llibre està traduït del basc al català per Irati Majuelo, en col·laboració amb la pròpia autora.