En el programa sempre reivindiquem l'art de fer parlar, l'art d'escoltar i l'art de prepara entrevistes. Avui ens centrem en 2 cracks com Xavi Ayén i Sergio Vila-Sanjuán que exposen trucs, referències, anècdotes al voltant de l'entrevista literària. S'ha de preparar, llegir a l'autor, però no només el llibre que acaba de publicar sinó algun anterior. Portar un qÜestionari llarg, elaborat i donar marge a la improvització i la repregunta. Intentar abordar la trajectòria personal de l'autor i la seva visió del món. I descobrim com va aconseguir Xavi Ayén entrevistar a Gabriel García Márquez o Doris Lessing. De Sergio Vila-Sanjuán destaquem com va entrevista a Noah Gordon per zoom i li va donar una lliçó sobre el coronavirus.
La nostra prescriptora cultural, Maria Dolors Sàrries ens explica l'origen del terme Filomena, del que hem sentit a parlar tant aquestes darreres setmanes. La mitologia sempre ens ajuda a entendre l'actualitat i Filomena era una princesa d'Atenes venuda a un Rei com a regal i que va acabar convertida en rossinyol, el seu nom significa que estima la música. Shakespeare en va parlar a Titus Andrònic, Lope de Vega li va dedica un poema, apareix a la Metamorfosi d'Ovidi i Rubens va pintar una imatge del seu mite al Banquet de Tereu.
Les germanes silenciades de Coco Chanel. La gran dissenyadora de moda va morir fa 50 anys a l'Hotel Ritz de París. Quan només comptava amb 12 anys, la seva mare va morir i el seu pare la va internar amb les seves dues germanes a un orfenat. Aquesta situació la va omplir de solitud, als 22 anys es converteix en cantant de cabaret i es va començar a inspirar per fer realitat el seu somni de ser modista. Les seves dues germanes Julia-Berthe i Antoinette varen ser silenciades i a les seves biografies li dedica una o dues línies. Tot io que una d'elles la germana petita, Antoinette va formar part de la creació de l'imperi Chanel i que ajudaria a convertir el seu cognom en una de les marques més conegudes del món.
I si parlem de prescripció i de idees per passar la tarda de diumenge al sofà amb una manta teniu a Filmin una sèrie hereva d'Els Durrell. Es tracta de Todas las criaturas grandes y pequeñas. Una sèrie anglesa sense més pretensió que entretenir. Explica les aventures de James Herriot, un veterinari, i és l'adaptació dels cèlebres llibres de un veterinari que narra les aventures amb un trio de cirurgians veterinaris que treballen a les valls de Yorkshire. Una sèrie honesta amb cameos de l'actriu Diana Rigg (Ollena Tyrell a Juego de Tronos) que devora les seves escenes com una excèntrica aristòcrata client del veterinari. Hem sentit nostàlgia de les novel·les de Enyd Blyton.
↧
Llibres, píxels i valors - L'art de l'entrevista literària. Sàrries prescriu. Filomena. Germanes Chanel. Filmin sèrie.
↧